Alla inlägg under september 2008

Av Ia - 25 september 2008 22:19

Även ikväll var nio av elva närvarande på kursen. Alla dessa hundar och deras förare är helt fantastiska. De jobbar hela tiden och det är en fröjd att få jobba tillsammans med dem.

Denna kväll har vi jobbat med linförighet, fritt följ, sitt kvar, apportering, inkallning mm. Allt detta låter maffigt för att vara 2:a gången på kursen, men det är inte så hårt som det låter, vi leker mycket med just dessa övningar och det är mest på lek vi får valparna att bli lyhörda och klara av allt detta. Två av tjejerna har kommit lite längre och fortsätter de som de redan nu har visat så kommer dessa lätt att vara färdiga för tävlingsbanan efter kursens slut.

Vi börjar som vi alltid gör med att stå i ring och låta hundarna slappna av medan vi går igenom kvällens kurs. Därefter jobbar vi med linförighet genom att gå sick sack mellan alla hundar. Denna dag ställde jag alla på en lång rad med ett så pass litet mellanrum mellan varje så att man nästan nuddar varandra, där skulle alla sedan gå sick sack med lös hund. Vilka hundar vi har, alla, visst en del är bättre än andra men ändå alla klarade detta utan att smita eller få för sig att börja leka med de hundarna som stod i raden.

Sedan var det övningen med att få alla att sitta kvar, med lite träning tror jag nog att det gick för de flesta, så nästa gång blir det hårdare, då ska alla sitta på ett avstånd av minst fem meter utan att springa till sin matte/husse.

De två tävlingsugna mattarna med sina hundar fick idag gå igenom alla moment inför en tävling, med lite finjustering så klarade de detta galant.

Apportering var först lite si och så, alla skulle denna dag ha med sig en egen apport (det kunde vara vilket material som helst, allt mest för att lära hunden att det är roligt att bära något i munnen), det var flera som inte hade något eget med sig, men jag är garderad och det fanns en del för dem att låna. Vi jobbade på detta sätt: alla står i en ring med sin apport i handen, hunden får bekanta sig med denna och får massor med beröm när den visar intresse (det räcker med att den nosar på apporten). Sedan går vi ett varv i ringen och låter då hunden bli intresserad av den lekande apporten som vi triggar hunden med. Den som då tar sin apport i munnen får beröm och sedan låter man hunden springa omkring med den tillsammans med sin förare. Vi återgår till ringen och alla lägger ner sin apport, nu ska vi reta våra hundar lite genom att i ring bara gå runt och se hur intresserade de är av de som ligger på marken, de får nu inte ta apporten men får naturligtvis beröm om den visar intresse för den. Vi går nu tillbaka till vår plats och låter hunden ta apporten igen, leker lite för att få upp lusten att vilja ha den i munnen, vissa är nu helt ointresserade av sin apport. Vi ställer oss igen vid apporten och börjar gå runt med hundarna, apporterna ligger kvar på marken, när jag säger stopp så stannar alla upp och låter hundarna ta den apport som de har stannat vid. De flesta blir uppspelta och vill ta apporten. Flera av hundarna som inte ens hade rört sin apport från början apporterar nu villigt och detta bara efter kanske 15 minuter, helt otroligt.

Alla får nu jobba fritt med vad de tycker själva att de vill, jag går runt och hjälper till med det som man vill ha lite hjälp med. Idag avslutade vi med att jag ställde upp en liten hinderbana, hopp, slalom, tunnel, slalom och hopp, alla var superduktiga. Sedan var det bara att åter ställa oss i ringen för att få hundarna att slappna av medans vi gick igenom nästa veckas program.

Glöm nu inte att jobba hemma med era hundar./Ia


Av Ia - 25 september 2008 08:26

I kväll är det andra gången vi träffas. Ska bli så spännande att se om hundarna har fått jobba något under den gångna veckan. I kväll blir det att repetera förra veckans inlärning och sedan blir det apportering som står på schemat. Även ska valpen/hunden lära sig att sitta kvar när matte/husse lämnar den. Tänk här på att inte utmana ödet och gå längre än vad valpen/hunden klarar av, utan befäst detta moment innan du lämnar hunden för att gå ifrån den.

Ia

Av Ia - 19 september 2008 07:55

Igår var 7 stycken söta små cockervalpar och 2 vuxna Cocker samlade för att lära sig lyda. Denna gång håller jag kursen helt och hållet för Stockholms Cockerklubb och det blev en så pass stor grupp att jag inte kunde ta emot några andra raser.Vi samlades på vändplan vid Mejramvägen och där fick alla hundar bekanta sig med varandra. Vi gick sedan tillsammans ner till vår apellplan.Vi började med att samlas i ring för att jag skulle kunna berätta lite om vad kursen gick ut på. Alla hundar var duktiga och lyckades kunna vara kvar medan matte/husse fick sina instruktioner. Denna första kväll skulle vi jobba med linförighet och inkallning. Vi började när vi ändå stod i denna ring med att låta först alla hundarna få gå zickzack runt i ringen och då försöka att ha kontakt med sin förare. Första omgången får hundarna även nosa på de andra för att lära sig att känna ingen doften på dessa. Det blev två omgångar i koppel och två utan koppel och alla var mycket duktiga på att följa sin ledare.Sedan jobbade vi med inkallning på kort avstånd och även detta gick bra. I detta moment är det viktigt att man inte forcerar utan man går inte längre bort från hunden än vad denna klarar av utan att komma efter. När detta är befäst så kan man gå nästan hur långt som helts.Vi jobbade sedan med mest linförigheten och alla fick lära sig hur man ska göra för att få sin lilla valp intresserad av sin matte/husse. Efter 90 minuter var nog de flesta hundar trötta och då passade det bra att avsluta själva övningarna med att göra en fritt följövning med samtliga tillsammans. De blev utplacerade på varsin sida på hela plan så att de hade en mitt emot sig, sedan fick de på min signal gå mot den som stod på andra sidan, de som stod på hörnorna fick gå diagonalt, när alla möttes på mitten så var det nio cockrar som skulle hålla reda på sin förare och detta gick jättebra fast alla var okopplade.Nu passade det bra med alla trötta småttingar att återigen ställa oss i en ring och bara låta hundarna koppla av medan jag berättade lite om nästa gång. Om nu alla gör sin läxa så tror jag att vi kommer att komma långt med dessa härliga hundar.

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< September 2008 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards